6.2.2023. 8:36
0
SAD spremne pružiti pomoć Turskoj nakon razornog zemljotresa
Vlasti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) poručile su da je ta zemlja spremna pružiti svaku vrstu pomoći Turskoj nakon što je njene južne dijelove jutros pogodio razorni zemljotres jačine 7,8 stepeni po Richteru, javlja Anadolija.

“Sjedinjene Američke Države su duboko zabrinute zbog izvještaja o današnjem razornom zemljotresu u Turskoj i Siriji. Spremni smo pružiti bilo kakvu i svu potrebnu pomoć. Američki predsjednik Joe Biden naložio je USAID-u i drugim partnerima savezne vlade da procijene mogućnosti odgovora SAD-a kako bi pomogli onima koji su najviše pogođeni. Nastavit ćemo pomno pratiti situaciju u saradnji s vladom Turske”, rekao je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

Prema prvim izjavama zvaničnika, najmanje 195 osoba je poginulo, a 900 povrijeđeno od posljedica razornog zemljotresa jačine 7,8 stepeni po Richteru koji je rano jutros pogodio južne regije Turske, a osjetio se i u Siriji i Libanu.

Epicentar zemljotresa registriran je u okrugu Pazarcik u Kahramanmarasu, a potom su uslijedila 42 naknadna podrhtavanja tla od kojih je najjače iznosilo 6,6 stepeni po Richteru.

Zemljotres se osjetio u brojnim gradovima na jugu Turske, a posebno u provincijama Kahramanmaras, Hatay, Osmaniye, Adiyaman, Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Malatya i Adana.

Sve nadležne službe Republike Turske angažirane su na akcijama potrage i spašavanja, a u područja pogođena potresom stižu relevantne ekipe iz svih dijelova Turske.

Posredstvom Ministarstva vanjskih poslova Turska je zatražila međunarodnu pomoć u području potrage i spašavanja.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.