6.2.2023. 15:32
0
Ukrajinski zvaničnici: Ruske snage nastavljaju pritisak na istoku Ukrajine
FOTO: AP
Ruske snage nastavljaju napade u Donbasu na istoku Ukrajine, gdje Moskva prikuplja dodatne borbene snage za očekivanu ofanzivu narednih nedjelja, izjavili su danas ukrajinski zvaničnici.

Borbe koje traju nedjeljama, nastavljene su i danas oko grada Bahmuta i obližnjih gradova Soledar i Uledar, saopšteno je iz kabineta ukrajinskog predsjednika. Ti gradovi su u oblasti Donjeck koja, zajedno sa susjednim Luganskom, predstavlja Donbas, industrijsku oblast koja graniči sa Rusijom.

"Borbe u tom regionu se zaoštravaju", rekao je guverner Donjecka Pavlo Kirilenko u televizijskoj izjavi. Dodao je da Rusi uvode nove jedinice u borbe i uništavaju ukrajinske gradove i sela.

Guverner Luganska Serhij Haidaj rekao je da je manje artiljerijskih napada u toj oblasti jer "Rusi štede municiju za ofanzivu velikih razmjera".

Vojni alanitičari kažu da "ruske snage možda provjeravaju ukrajinsku odbranu tražeći slabe tačke ili možda prave prividni napad dok se pripremaju za glavni udar kroz južnu Ukrajinu".

Agencija AP navodi da je ruski predsjednik Vladimir Putin "željan nekih uspjeha na bojnom polju, posebno da bi obezbijedio ilegalno pripojenu teritoriju u istočnoj Ukrajini i time obilježio godišnjicu od početka invazije 24. februara".

Ruske snage ostvarile su napredak u prvih nekoliko mjeseci rata, ali nisu uspjele da ostvare ključne ciljeve, a zatim su jesenjom ukrajinskom kontraofanzivm potisnute iz velikih dijelova teritorije. Zapadna vojna pomoć je bila ključna za Kijev da se odupre mnogo većoj vojnoj snazi Rusije.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.