7.2.2023. 15:23
0
U Turskoj blizu 6.000 srušenih zgrada: Uspjeli su spasiti više od 8.000 ljudi
FOTO: HABER
Nakon razornih zemljotresa koji su pogodili jug Turske i sjever Sirije, sve je veći bilans žrtava dok spasilačke ekipe danonoćno rade na pronalasku preživjelih. Amasada Turske u saopštenju je objavila poražavajuće brojke te posljednje informacije Uprave za vanredne situacije (AFAD).

Prema zvaničnim informacijama, u Turskoj je poginulo 3.549 ljudi, dok je 22.168 povrijeđenih.

“Deset naših pokrajina pogođenih zemljotresom proglašavamo područjima katastrofe koja utiču na opći život. Turska se suočava sa jednom od najvećih katastrofa, ne samo u svojoj historiji već i u svijetu. Najveća naša utjeha je da smo do sada ispod ruševina spasili više od 8.000 naših građana”, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Akcije spašavanja nastavljene su i u Diyarbakiru, Gaziantepu, Kahramanmarasu i drugim manjim mjestima.

“Razornim zemljotresima pogođeno je 13,5 miliona stanovnika, potvrdio je turski ministar okoliša, urbanizacije i klimatskih promjena Murat Kurum. Uprava za vanredne situacije je potvrdila da je 5.775 zgrada srušeno, dok je broj prijavljenih ali neprovjerenih urušavanja 11.302 zgrade. U razorenim mjestima na terenu je trenutno više od 50.000 spasilaca, medicinskog osoblja i drugih pripadnika civilne zaštite. U Tursku pristužu spasilački timovi i iz drugih zemalja. Prema podacima Ministarstva vanjskih poslova Turske, u područje pogođeno zemljotresom prebačeno je 2.769 spasilaca iz 65 zemalja svijeta koje su poslale zahtjeve za pomoć”, stoji u saopštenju.

U Turskoj je proglašena sedmodnevna žalost, a vanredno stanje je proglašno za tri mjeseca. U predstavništvima Turske u svijetu zastave su spuštene na pola koplja, a širom Balkana i svijeta građani organizuju akcije prikupljanja pomoći za turski i sirijski narod.

U međuvremenu, svijet obilaze fotografije i snimci sa mjesta spašavanja gdje turske spasilačke službe tragaju za preživjelima ispod ruševina zgrada. Teški uslovi i snijeg otežavaju spašavanje preostalih.

Podsjećamo, razoran zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru pogodio je jučer ujutro, u 4:17 po lokalnom vremenu, južne provincije Turske i sjeverne pogranične regije Sirije. Najteže su stradale južne turske provincije Kaharamnaraš, Hatay, Osmanije, Adijaman, Šanliurfa, Dijarbakir, Malatja i Adana. Istog dana, u poslijepodnevnim satima, u 13:24 sati po lokalnom vremenu, Tursku je pogodio novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Richteru s epicentrom u distriktu Elbistan.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.