8.2.2023. 10:02
0
Njemačka, Danska, Nizozemska obećale Ukrajini tenkove Leopard 1
Njemačka, Danska i Nizozemska objavile su da planiraju dostaviti Ukrajini najmanje 100 borbenih tenkova Leopard 1 u narednim mjesecima, javio je AP.

Najava je uslijedila nakon što je Njemačka prošlog mjeseca pristala da dozvoli isporuku modernijih tenkova njemačke proizvodnje Leopard 2 Ukrajini. U zajedničkom saopštenju, ministri odbrane Danske, Njemačke i Nizozemske rekli su da je isporuka tenkova Leopard 1 dio planova da se „podrži Ukrajinu u nastojanju da se odupre ruskoj agresiji“.

„(To) će značajno povećati vojni potencijal Ukrajine za povratak njihovog narušenog teritorijalnog integriteta“, rekli su, dodajući da će se isporuka dogoditi „u narednim mjesecima“ i uključivaće logističku podršku i obuku.

Novinska agencija dpa citirala je njemačkog ministra odbrane Borisa Pistoriusa koji je tokom posjete Kijevu u utorak rekao da će prvih 20-25 tenkova Leopard 1 stići u Ukrajinu ovog ljeta. Pistoriusov ured saopštio je da su njemačke vlasti odobrile izvoz do 178 tenkova Leopard 1 A5 u Ukrajinu, ali napominju da će stvarni broj poslat ovisiti o potrebnim obnovama. Leopard 1, proizveden između sredine 1960-ih i sredine 1980-ih, bio je prvi borbeni tenk izgrađen za zapadnonjemački Bundeswehr. Njemačka vojska nije koristila niti nijedan od ovih tenkova još od 2003. godine.

Njemačka je prošlog mjeseca pristala da pošalje 14 novijih tenkova Leopard 2 A6 iz trenutnih zaliha svoje vojske. Ministarstvo odbrane zemlje saopštilo je da bi prvi Leopard 2 mogli stići u Ukrajinu do kraja marta. Prvi ukrajinski vojnici koji su prošli obuku o tenkovima otputovali su ove sedmice za Njemačku.


(Patria/Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.