9.2.2023. 9:10
0
U Turskoj i Siriji 15.800 poginulih, pod ruševinama hiljade zarobljenih
U zemljotresu koji je u ponedjeljak pogodio Tursku i Siriju ukupno je poginulo više od 15.800 ljudi, navodi se u novom izvještaju koje su objavili zvaničnici i spasioci. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ranije je procijenila da bi broj mrtvih mogao dosegnuti i 20.000. Samo u Turskoj je povrijeđeno više od 53.000 ljudi.

Već četvrti dan traje očajnička potraga za preživjelima pod ruševinama. U Turskoj raste bijes zbog spore reakcije vlasti nakon potresa. Gradovi su sravnjeni sa zemljom.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan proglasio je tromjesečno vanredno stanje. Tek jučer je stigao u pogođena područja i priznao da je bilo “nedostataka” u reakciji njegove zemlje na razorni zemljotres.

Erdogan je priznao da je bilo propusta reakciji njegove zemlje na razorni potres koji je ubio više od 15.800 ljudi. Turski predsjednik se suočava sa sve većim kritikama porodica koje su ostale frustrirane zbog spore reakcije spasilačkih timova, dok je sve manje nade da će biti pronađeno više preživjelih.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.