13.2.2023. 20:15
0
Njemačka traži da Finska i Švedska budu bez odgađanja primljene u NATO
Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock pozvala je Tursku i Mađarsku da trasiraju put Finskoj i Švedskoj za ulazak u NATO.

Navodi kako očekuje da sve članice NATO-a ratifikuju svoje kandidature za pridruživanje vojnom savezu “bez daljeg odgađanja”.

“Pristupanje ove dvije zemlje ojačalo bi alijansu u cjelini. Njih dvije bi se trebale pridružiti”, rekla je Baerbock.

Ona je to izjavila na konferenciji za novinare u Helsinkiju sa svojim finskim kolegom Pekkom Haavistom, prenosi FENA.

Finska i Švedska zatražile su članstvo nakon ruske invazije na Ukrajinu prošle godine.

Saopćile su da se žele pridružiti “ruku pod ruku”. No, dok je većina država članica dala zahtjevima zeleno svjetlo, Turska i Mađarska ih tek trebaju ratificirati.

Ankara je ovog mjeseca rekla da podržava aplikaciju Finske. Ali, posebno želi da Stockholm zauzme oštriji stav protiv Radničke partije Kurdistana (PKK), koju Turska i Evropska unija smatraju terorističkom grupom, i još jedne grupe koju krivi za pokušaj državnog udara 2016.

Pregovori su prekinuti prošlog mjeseca jer su napetosti porasle nakon protesta u Stockholmu.

U njima je desničarski ekstremistički danski političar spalio primjerak Kurana.

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je u novembru 2022. da će parlament njegove zemlje ratificirati članstvo dvije zemlje u NATO-u početkom ove godine, prenosi Reuters.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.