19.2.2023. 8:35
0
Blinken upozorio Kinu da ne pomaže Rusiji u invaziji na Ukrajinu
Američki državni sekretar Antony Blinken upozorio je kineskog kolegu Wang Yija na posljedice ako Peking pruži materijalnu podršku ruskoj invaziji na Ukrajinu u "iskrenom" razgovoru na marginama globalne sigurnosne konferencije, rekli su američki zvaničnici.


Najviši diplomati dviju supersila sastali su se na nepoznatoj lokaciji u Munchenu, a State Department je samo potvrdio sastanak, koji je trajao oko sat vremena, tek nakon što je održan, prenosi Reuters.

Obraćajući se novinarima na brifingu, visoki zvaničnik State Departmenta rekao je da Kina pokušava "da igra u oba smjera", tvrdeći da želi doprinijeti miru i stabilnosti, ali istovremeno poduzima "korisne" korake da podrži rusku invaziju na Ukrajinu.

- Sekretar je bio prilično otvoren u upozorenju na implikacije i posljedice toga što Kina pruža materijalnu podršku Rusiji, ili pomaže Rusiji u sistematskom izbjegavanju sankcija - rekao je visoki dužnosnik, govoreći pod uslovom da ostane anoniman.

U intervjuu za NBC News, Blinken je izjavio da Washington ima informacije da bi Kina mogla pružiti smrtonosnu ratnu pomoć Rusiji.

Zapad je bio oprezan prema odgovoru Kine na rat u Ukrajini, uz neka upozorenja da bi ruska pobjeda podstakla kineske akcije prema Tajvanu.

Kina se suzdržala da osudi rat, ili da ga nazove "invazijom". 


(Patria/Aldina R.)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.