21.2.2023. 16:39
0
Turski fudbaler usvojio djevojčicu koja je izgubila porodicu u zemljotresu
Broj poginulih u razornim potresima koji su prije dvije sedmice pogodili Tursku i Siriju i dalje raste svakodnevno, iz sata u sat.

Do sada je pronađeno više od 46.000 beživotnih tijela, a usred te nezapamćene tragedije spasioci su se radovali svakom čudu kakvo je bilo spašavanje desetogodišnje djevojčice Hilal koja je u urušavanju zgrade u kojoj je živjela izgubila cijelu porodicu, ali je pod ruševinama preživjela četiri dana prije nego što su je vatrogasci pronašli.

Tu njena priča ne završava jer čin nekadašnjeg turskog reprezentativca i ikone Galatasaraya s više od 300 službenih nastupa za turskog velikana Hakana Balta i njegove supruga Derye dirnuo je mnoge.

Bračni par preuzeo je brigu o djevojčici koja je ostala i bez oca i bez majke, a u katastrofi koja je pogodila njezin rodni grad Hataj čak 70 članova njene obitelji izgubilo je živote.

Hilal je nakon razornog zemljotresa 90 sati preživjela pod ruševinama iz kojih je jedini način da je vatrogasci izvuku bio da joj odsijeku ruku koju je prignječio betonski blok.

Nakon svega, malena Hilal ipak nije ostala sama. Na vijest o njenoj potresnoj sudbini penzionasani nogometaš poručio je kako će o njoj brinuti do kraja života “materijalno i na svake druge načine”.

Nogometaševa supruga odmah je pohitala u bolnicu u Istanbulu u koju je stradala djevočica prevezena i ne odvaja se od njenog bolničkog kreveta. Danima je bila i jedina osoba s kojom djevojčica koja je još uvijek pod velikim šokom komunicirala.

“Rekla mi je: “Jaka sam. Izdržat ću!” – kazala je nogometaševa supruga i prepričala nekoliko vrlo emotivnih trenutaka.

“Pitala sam je što bi željela da joj donesem, a ona je rekla supu i sutlijaš (rižu na mlijeku). Kada sam je pitala kakav sutlijaš najviše voli, Hilal mi je odgovorila: “Moja mama napravi ukusan i bez cimeta” i onda se rasplakala…

Ja sam joj napravila i, iako sigurno ne znam praviti sutlijaš kao što je pravila njezina majka, dala sam sve od sebe”, otkrila je Derya Balta. 


(A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.