27.2.2023. 12:35
0
SAD upozorile Kinu: Snosit ćete posljedice ako dostavite oružje Rusiji
Sjedinjene Američke Države su upozorile Kinu na ozbiljne posljedice ako obezbijedi oružje za rusku agresiju na Ukrajinu. Vašington (Washington) i saveznici u NATO-u se trude da odvrate Kinu od pružanja vojne pomoc´i Moskvi, jer sumnjaju da Peking razmatra mogućnost da obezbijedi oružje, uključujuc´i i dronove.


- Peking će morati da donese odluke o tome kako dalje, da li pruža vojnu pomoć, ali ako krene tim putem, za to će platiti cijenu - rekao je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Džejk Sulivan (Jake Sullivan) za CNN.

Dodao je da Kina nije "sa stola" sklonila opciju slanja oružja. Priče o navodnom uključivanju Kine dolaze nakon prve godišnjice rata u Ukrajini i uoči priprema Kijeva za kontraofanzivu s novim zapadnim oružjem koje se očekuje da stigne, piše Glas Amerike.


Peking odbija da osudi napad Moskve na Ukrajinu, posljednji put je to bilo na sastanku G20 u Indiji, u subotu, prenosi Beta.

Kina je objavila svoj prijedlog za prekid u petak, na prvu godišnjicu rata u Ukrajini, ali ta ponuda nije naišla na podršku saveznika Kijeva, prenosi Avaz. 


(A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.