2.3.2023. 19:12
0
"Šestorka" u Turskoj daje Erdoganu rivala na izborima: Opozicija će imati zajedničkog kandidata za predsjednika
Nacionalni savez u Turskoj, koji čini šest opozicionih stranaka, uspio je sklopiti dogovor oko zajedničkog kandidata na predstojećim predsjedničkim izborima u toj zemlji.

Njegovo će ime zvanično biti objavljeno u ponedjeljak, 6. marta, javlja Anadolija.

U Ankari, glavnom gradu Turske, danas je održan sastanak predstavnika šest opozicionih stranaka koje čine Naconalni savez, poznat i kao “šestorka”.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Republikanske narodne partije (CHP) Kemal Kilicdaroglu, predsjednica IYI partije Meral Aksener, predsjednik Demokratske partije Gultekin Uysal, predsjednik Partije demokratije i progresa Ali Babacan, predsjednik Partije budućnosti Ahmet Davutoglu te domaćin sastanka predsjednik Partije Saadet Temel Karamollaoglu.

Nakon sastanka objavljena je zajednička izjava sa potpisima svih šest predsjednika stranaka.

“Kao čelnici političkih stranaka koje čine Nacionalni savez, postigli smo zajednički dogovor o našem zajedničkom kandidatu na 13 predsjedničkim i izborima za 38. saziv turskog parlamenta.

Ponovo ćemo se okupiti, u organizaciji Saadet partije, kako bismo podijelili završnu izjavu s javnošću 6. marta 2023., nakon što predsjednici stranaka obavijeste nadležne odbore svojih stranaka”, piše u zajedničkoj izjavi.

Sastanak “šestorke” u ponedjeljak trebao bi početi i 14 sati po lokalnom vremenu.

Predsjednički i parlamentarni izbori u Turskoj bili su ranije zakazani za 18. juni ove godine, ali su pomjereni za 14. maj.

Iako je u turskoj javnosti bilo govora o mogućoj promjeni termina izbora, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan jučer je potvrdio da će izbori biti održani 14. maja, kako je i ranije planirano.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.