4.3.2023. 15:45
0
Von der Leyen: "Ruska Federacija i njeno rukovodstvo moraju da odgovaraju za zločine počinjene u Ukrajini"
Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (Von der Leyen) komentirala je najave da bi u Hagu moglo biti oformljeno pravno tijelo za procesuiranje zločina u Ukrajini.


- Ruska Federacija i njeno rukovodstvo moraju da odgovaraju za zločine počinjene u Ukrajini - izjavila je predsjednica Evropske komisije.

Lejen je to navela u saopćenju o osnivanju Međunarodnog centra za krivično gonjenje zločina agresije protiv Ukrajine, objavljenom danas na stranici Delegacije EU u Ukrajini.

Prema njenim tvrdnjama, poznato je da su ruske snage počinile mučenja, zlostavljanja, seksualno nasilje i pogubljenja po prijekom postupku i dodala da Rusija mora da odgovara za te stravične zločine, kao i predsjednik Rusije Vladimir Putin.

- Moramo učiniti sve što je u našoj moći da počinioce privedemo pravdi - navedeno je u saopćenju.

Von der Lejen je istaknula da Evropska unija podržava ulogu Međunarodnog krivičnog suda dodajući da vjeruje da bi trebalo da postoji namjenski tribunal za krivično gonjenje ruskih zločina agresije.

Na međunarodnoj konferenciji u Lavovu ovog vikenda bit će potpisan sporazum o formiranju novog Međunarodnog centra za procesuiranje zločina agresije (ICPA), najavila je Fon der Lejen.

- Ponosna sam što ćete na ovoj konferenciji, kao prvi korak, potpisati sporazum o osnivanju Međunarodnog centra za krivično gonjenje zločina agresije u Hagu. Evropska unija će nastaviti da radi, sa našim partnerima, kako bi osigurala da Rusija plati - rekla je Ursula fon der Lejen, prenosi Avaz. 


(A.R.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.