8.3.2023. 22:03
0
Ovo je Jana (29): Rusi su je ubili dok je evakuirala ranjenike iz Bahmuta
Prije pet dana u blizini Bahmuta, istočnog ukrajinskog grada koji Rusi očajnički pokušavaju osvojiti još od srpnja, ubijena je 29-godišnja vojna bolničarka Jana Riklicka. Ukrajinsko ministarstvo odbrane potvrdilo je to na društvenim mrežama.

"Evakuirala je ranjenike kad je automobil u kojem se nalazila pogođen granatom. Jana je bila istinska heroina, spremna riskirati život kako bi pomogla drugima. Uvijek ćemo se sjećati naših palih heroja, slava joj!" stoji u objavi ukrajinskog ministarstva odbrane.

Jedna od njenih prijateljica, Tatjana Samsonova, rekla je CNN-u da je Riklicka bila stacionirana u Bahmutu na lokaciji na kojoj bolničari pripremaju ranjenike za dugo putovanje prema bolnicama kako bi se osiguralo njihovo preživljavanje.

"Poslala sam joj poruku par dana prije nego što je umrla i rekla joj da se čuva. Imala sam neugodan osjećaj straha za nju. Kasnije sam vidjela da su joj u to vrijeme i drugi slali iste poruke", rekla je Samsonova.

"Zadnji put smo razgovarale na dan kad je umrla, par sati prije napada. Poslala sam joj poruku i pitala kako joj ide. Odgovorila je 'zabavno je', što znači da je bilo puno posla, ali i da su svi još uvijek živi", ispričala je Samsonova, koja je Janu Riklicku upoznala prije osam godina.

"Naučila sam je crtati. Bila je čarobna osoba. To joj je jako pomoglo na bojišnici, ta njena magija i smisao za humor. Bile smo tri prijateljice, dobrovoljke. Prijateljica mi je sljedećeg dana poslala poruku i rekla da Jane više nema. Moja prva misao je bila - mrzim svoju intuiciju", rekla je Samsonova.

"Kad smo pitati njezine roditelje treba li im pomoć, odbili su. Rekli su da sav novac koji ljudi mogu prikupiti treba ići za pomoć ukrajinskoj vojsci jer bi tako Jana željela. Bila je izuzetno hrabra. Ne znam tko je od mojih poznanika i prijatelja napravio za Ukrajinu više od nje", rekla je njena prijateljica.

Sprovod Jane Riklicke održan je jučer u zapadnom gradu Vinici, u kojem je živjela do ruske invazije na Ukrajinu.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.