21.3.2023. 9:33
0
Bilans haosa na ulicama Pariza zbog reforme penzionog sistema: 234 uhapšenih, 11 policajaca povrijeđeno
FOTO: AP
Nakon sinoćnih demonstracija u Parizu protiv reforme penzionog sistema, uhapšene su 234 osobe.

Na ulicama Pariza sinoć je bilo angažovano 2.000 policajaca, a tokom nereda je povrijeđeno 11 policajaca, prenosi portal francuske televizijske stanice BFMTV.

Vatrogasci su u Parizu ugasili 240 zapaljenih gomila smeća, koje je ostalo na ulicama glavnog grada Francuske zbog štrajka komunalnih radnika. 

Policija je sinoć ispalila suzavac na demonstrante u Parizu koji su se okupili odmah nakon glasanja o nepovjerenju vladi Francuske u parlamentu, prenio je Reuters. 

Sindikati i opozicione stranke najavili su da će intenzivirati proteste u pokušaju da spriječe reformu penzionog sistema.

Protesti su usmjereni protiv usvojene reforme penzionog sistema, koji predviđa podizanje minimalne starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine.

Pokušaj izglasavanja nepovjerenja vladi Francuske juče je podržalo 278 poslanika, samo devet manje od potrebnog broja od 287 da bi glasanje bilo uspješno.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.