22.3.2023. 15:00
0
Macron penzionu reformu smatra neophodnom
Francuski predsjednik Emmanuel Macron i dalje podržava penzionu reformu, a u srijedu je izjavio da je reforma penzionog sistema neophodna.

U intervjuu za France 2 i TF1, Macron je objasnio da ova reforma "nije luksuz, niti zadovoljstvo, već potreba".

Rekao je da će prijedlog zakona ići svojim demokratskim putem, govoreći prvi put od ponedjeljka kada je usvojen kontroverzni plan.

"Ova reforma mora stupiti na snagu ove godine", rekao je Macron.

On je naglasio i da je spreman na gubitak popularnosti zarad opšteg interesa. Podsjetio je da po Ustavu više ne može biti kandidat za predsjednika.

Francuski predsjednik je izrazio povjerenje premijerki Elisabeth Borne da vodi vladin tim.

Macron je naglasio da želi ponovo da se uključi u dijalog sa socijalnim partnerima o uslovima rada.

Formulisao je tri prioriteta, punu zaposlenost, jačanje poretka republike i napredak u obrazovanju, zdravstvu i ekologiji.

Francuska Vlada je prošle sedmice iskoristila posebna ustavna ovlaštenja da provede plan penzione reforme, zbog čega su stranke koje se protive planu podnijele zahtjeve za izglasavanje nepovjerenja.

Poslanici su odbacili oba predloga za izglasavanje nepovjerenja pa su i zvanično usvojili nacrt zakona.

Macron i Borne odlučili su da se pozovu na član 49.3 Ustava, što je mehanizam koji dozvoljava Vladi da usvoji nacrt zakona bez odobrenja parlamenta.

Do ove odluke je došlo zbog straha da bi poslanici mogli da blokiraju reforme, jer Vlada nema apsolutnu većinu u parlamentu.

Reforme uključuju podizanje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine, kao i najmanje 43 godine rada da bi se ostvarilo pravo na punu penziju. Plan je izazvao bijes građana otkako je objavljen prošle godine, a masovni protesti i štrajkovi održavaju se od januara širom zemlje.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.