23.3.2023. 8:17
0
Velike borbe u Bahmutu i dalje traju: Pojavio se novi problem za obje strane
FOTO: AP Photo/Roman Chop
Na ukrajinskom ratištu se nakon borbe sa niskim temperaturama s pojavom proljeća pojavio novi problem. Naime, tako se s češćim kišama vratilo blato na ratišta u Donbasu.

Grigorij je vješto vozio kamion po blatnjavu putu kako bi doveo vojnike i streljivo do artiljerijskih položaja u blizini ukrajinske prve linije.

- Najteže je voziti uzbrdo - rekao je 39-godišnji vojnik dok se kamion u zavojima klizao i mučio s prianjanjem na krivudavom, izoranom putu kroz polja.

Grigorij, koji već šest mjeseci vozi Zil-131 sovjetske proizvodnje, rekao je da ih kamion "spašava svaki put" od opasnih uslova tokom vožnje. Na nekim dijelovima puta tragovi kamiona i tenkova tvore niz paralelnih linija širine desetak metara.

Videozapisi koji su se dijelili na društvenim mrežama prikazuju vojnike koji gacaju po rovovima i uništena vozila koja su zaglavila u blatu. Nakon nekoliko dana suhog vremena u nedjelju se vratila kiša u Donbas, posebno oko Bahmuta, gdje već mjesecima bjesni borba između ruskih i ukrajinskih snaga.

U blizini grada vozač ukrajinskog tenka T-64 kaže da taj sovjetski model nema problema s blatom:

- Gusjenice su mu tako dizajnirane da stvarno rijetko zapne. Noviji modeli poput T-72 ili T-90 lošiji s - kazao je vojnik koji je tražio da ga se ne imenuje.

Putevi u tom dijelu Ukrajine često su prekriveni slavnom crnicom, bogatom humusom i vrlo plodnom. Ali ona se na kiši pretvara u žitko blato. Takvi uslovi otežavaju pomicanje linija ratišta koja su relativno nepromijenjena od novembra prošle godine.

- Obje strane čekaju da se vremenski uslovi poboljšaju - rekao je Ruslan, zapovjednik ukrajinske artiljerijske jedinice.

- Velike ofanzive su nemoguće ili barem vrlo problematične. Vrijeme je na strani branitelja - rekao je.

Uslovi otežavaju i evakuacije.

- Naravno, to je problem, ali uvijek smo uspjeli pronaći prikladno vozilo za transport ranjenog vojnika u bolnicu, iako se ne možemo kretati brzo - rekao je član saniteta u malom selu blizu ratišta, govoreći anonimno.

- Pogledajte ove uslove - dodaje i pokazuje na cestu s rupama koja je prekrivena debelim, klizavim blatom.

Potporučnik u pješačkoj jedinici blizu Bahmuta rekao je da je kiša "veliki problem". "Naši momci ostaju u rovovima, u blatu, i moraju braniti poziciju. Gusjeničari su također blokirani, i na našoj i na njihovoj strani. Ali kad postane suho i ostane tako tri ili četiri sedmice, definitivno će biti velikih napada - rekao je.

Bahmut je mjesto najsmrtonosnije pješačke bitke u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Institut za proučavanje rata, američki think tank, rekao je u svom najnovijem ažuriranju da tempo ruskih operacija oko Bahmuta "usporava usred zapadnih izvještaja da ruske snage možda pokušavaju pokrenuti ofanzive u drugim smjerovima".

- Ruske snage trenutno pojačavaju tempo svojih ofanzivnih operacija oko Avdijivke s ciljem okruživanja naselja, a moguće je da ruske snage to čine na račun svojih operacija oko Bahmuta i zaustavljene ofanzive oko Vuledara - objavili su.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.