23.3.2023. 11:36
0
Sjedinjene Države ne vide trenutnu prijetnju kineske invazije na Tajvan
Sjedinjene Države ne vide neposrednu prijetnju kineske invazije na Tajvan, ali su spremne braniti samoupravni otok, izjavio je visoki američki zvaničnik u četvrtak u Singapuru.

Napetosti tinjaju između dvije velike sile dok Kina postaje sve odlučnija u svojim teritorijalnim pretenzijama na Tajvan i Južno kinesko more, a Sjedinjene Države jačaju saveze širom azijsko-pacifičke regije kako bi se suprotstavili uticaju Pekinga.

- Sigurno ne vidim nikakvu neposrednu prijetnju. Nadamo se da je to nešto što se nikada neće ostvariti – izjavio je sekretar američkog ratnog zrakoplovstva Frank Kendall na marginama konferencije o vojnoj tehnologiji u Singapuru.

- Svako ko razmišlja o činu agresije koji bi uključivao Sjedinjene Države čini vrlo ozbiljnu grešku - kazao je.

Peking je bijesno reagovao prošle godine kada je bivša predsjedavajuća američkog Predstavničkog doma Nancy Pelosi posjetila Tajvan, pokrenuvši nakon toga vojnu vježbu oko otoka. Peking smatra Tajvan neotuđivim dijelom Kine.

Kendall je izjavio da je Kina učinila "izvjestan broj stvari koje su prilično agresivne", uključujući "militarizaciju" Južnog kineskog mora, strateškog trgovinskog koridora u kome nekoliko zemalja ima preklapanja potraživanja.

Kina smatra da je veći dio plovnog puta njena teritorija i tvrdi da su Sjedinjene Države najveći pokretač militarizacije u regiji.

Kineska vojska saopćila je u četvrtak da je nadgledala i odvezla američki razarač koji je ilegalno ušao u vode oko Paracelskih otoka u Južnom kineskom moru. Američka mornarica saopćila je da su navodi Kine netačni.

Kendall je također ukazao na prisustvo kineskog nadzornog balona u američkom zračnom prostoru u februaru kao "čin agresije", ali je rekao da to "nije ozbiljna vojna prijetnja" i kako je malo vjerovatno da će se ponoviti.

Peking je negirao da je balon bio vladina špijunska letjelica.

Kendall je pozvao dvije zemlje da rade zajednički, rekavši da "trebamo raditi na povećanju naše saradnje, a ne na njenom smanjenju", prenosi Reuters.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.