23.3.2023. 12:41
0
Američki državni sekretar očekuje priznanje Kosova
Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Antony Blinken osvrnuo se na martovske sastanke Beograda i Prištine te poručio da će sporazum iz Ohrida potaknuti pet preostalih članica Evropske unije (EU) da priznaju Kosovo.

"Mislim da činjenica da su dvije zemlje postigle ovaj sporazum, a pretpostavljajući da će ga provesti, mislim da će to pokrenuti preostalih pet zemalja Evropske unije prema priznanju (nezavisnosti Kosova)", kazao je američki državni sekretar Antony Blinken na saslušanju pred članovima američkog Kongresa.

Senatorica Jeanne Shaheen je tokom saslušanja 22. marta konstatovala kako je problem to što neke članice Evropske unije ne priznaju nezavisnost Kosova te pitala Blinkena da li državni sekretar razgovara s tih pet zemalja o tome te vidi li ikakav napredak.

"To pitanje se postavlja, ali mislim da nas ovaj sporazum stavlja na put prema priznanju od strane tih zemalja. Što se tiče same Srbije, to je pitanje za neko drugo vrijeme. Međutim, ostvarivanje normalnih odnosa bi imalo veoma pozitivne efekte na svakodnevne odnose. Mislim da ćemo u neko vrijeme doći do toga", kazao je Blinken.

Cipar, Grčka, Rumunjska, Španjolska i Slovačka zemlje su koje još uvijek ne priznaju nezavisnost Kosova.

Blinken je u obraćanju američkim zastupnicima kazao kako je uključen u razgovore s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Oba lidera moraju navigirati s različitim mišljenjima svojih zastupnika o tom pitanju. Mislim da bi vaš glas o tome mogao napraviti tu razliku. Snažno to ohrabrujem, kao i angažman samih lidera", kazao je Blinken.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.