23.3.2023. 22:47
0
Bidenova administracija izdvaja 106 miliona dolara za reforme na Zapadnom Balkanu
U prijedlogu budžeta State Departmenta za fiskalnu 2023. godinu, u dijelu u kojem se predviđa pomoć za inostrane operacije, za Zapadni Balkan planirano je 106,2 miliona dolara.

U zvaničnom dokumentu State Departmenta navodi se kako je predviđena američka pomoć za Kosovo, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Sjevernu Makedoniju, Albaniju i Crnu Goru za podršku ulasku u EU i reforme koje se u skladu s tim moraju sprovesti, piše VOA.

Također, pomoć se odnosi i na napore da se navedene zemlje suprotstave ruskom i kineskom uticaju i dezinformacijama, s posebnim naglaskom na jačanje vladavine prava i tranparentnost u vladi, borbi protiv korupcije, osnaživanjeu građanskog aktivizma i osiguravanje dinamičnog nezavisnog medijskog sektora.

"Predviđeni programi bi uključili i jačali lokalne vlasti i omladinu da se podstakne ekonomski rast, zaustavi odliv mozgova i promoviše pomirenje među različitim etničkim zajednicama", navodi se u prijedlogu budžeta.

Program bi ojačao odgovornost vlade kroz fiskalnu transparentnost i dao mogućnost građanima da motivišu predstavnike da budu odgovorni prema građanskom društvu.

Također, navodi se kako bi finansiranje promovisalo da privatni sektor vodi ekonomski rast, energetsku sigurnost i čistu energiju, cyber sigurnost, stabilan finansijski i regulatorni ambijent za investicije, i podržalo dijalog pod pokroviteljstvom EU o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Ove investicije stimulisale bi ekonomski oporavak od Covida 19, navodi se u prijedlogu budžeta State Departmenta u dijelu o stranim operacijama.

Taj budžet predložio je američki predsjednik Joe Biden, a o njegovim dijelovima se raspravlja pred odborima Senata i Predstavničkog doma.

U programu za Evropu i Euroaziju predviđeno je 108,7 miliona dolara. Američka pomoć bi podržala partnere da se suprotstave ruskim dezinformacijama i pruže otpor pojačanoj ruskoj agresiji protiv demokratije, ljudskih prava, svjetskog poretka, vladavine prava i miroljubive koegzistencije.

"Američka pomoć bi podržala programe koji diversifikuju izvore zelene energije i smanjuju zavisnost od ruske energije, promovišu stabilnost demokratije i da pomognu da se smanji pritisak na evropske vlade i lokalne zajednice koje pomažu izbjegle od ruske ničim izazvane, neopravdane i već isplanirane dalje invazije na Ukrajinu.

Podrška inicijativama za borbu potiv korupcije, promovisanje regionalne saradnje i ekonomskih integracija, pogotovo na Zapadnom Balkanu, podrška prekograničnim energetskim  povezivanjima, promovisanje razvoja građanskog društva, jačanje profesionalnog istraživačkog novinarstva pogotovo kroz regionalne novinarske mreže", navodi se u prijedlogu budžeta u programu za Evropu i Euroaziju.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.