24.3.2023. 8:13
0
Blinken: Diplomatija treba da odluči o ukrajinskim granicama
Američki državni sekretar Antony Blinken je predložio ulogu diplomatije u određivanju budućih granica Ukrajine, dok je ponovo potvrdio da sve mirovne odluke treba da donese Kijev, javio je AFP.

Blinken je više puta govorio da će rat morati da se završi diplomatskim putem, ali je odbacio kratkoročne izglede za pregovore, vjerujući da Rusija nije ozbiljna i fokusirao se na pomoć ukrajinskoj vojsci da odbije invaziju.

Pojavljujući se pred Kongresom, izgledalo je da je Blinken prihvatio da ukrajinske snage neće moći da osvoje svu teritoriju koja im je u planu.

„Mislim da će u Ukrajini postojati teritorija za koju su Ukrajinci odlučni da se bore na terenu; možda postoji teritorija za koju odluče da će morati pokušati da se vrate na druge načine“, rekao je Blinken.

Odgovarao je na pitanje republikanskog predstavnika Chrisa Stewarta koji je pitao da li Sjedinjene Američke Države podržavaju predsjednika Volodymyra Zelenskog u nastojanju da povrati Krim, koji je Moskva zauzela i anektirala 2014. godine.

„Moj veliki strah nije priznanje da je Krim drugačiji od istočnog regiona Donbasa“, rekao je Stewart, misleći na područje teških borbi u invaziji.

Blinken je naglasio da „to moraju biti ukrajinske odluke o tome kakva želi da bude njihova budućnost i kako se to svodi na suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost zemlje“.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.