25.3.2023. 8:06
0
Borrell: Partnerstvo Rusije i Kine ima ograničenja
Kinesko partnerstvo s Rusijom ima ograničenja, uprkos suprotnoj retorici i Evropa bi trebala pozdraviti svaki pokušaj Pekinga da se distancira od rata Moskve u Ukrajini, izjavio je visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell, javlja Reuters.

Borrellove izjave uslijedile su nakon ovosedmičnog samita između ruskog predsjednika Vladimira Putina i kineskog predsjednika Xi Jinpinga. Dvojica lidera proglasili su partnerstvo „bez ograničenja“ u februaru 2022. godine, samo nekoliko dana prije ruske invazije na Ukrajinu.

Borrell smatra da, iako je Kina uspostavila bliske ekonomske i diplomatske veze sa Rusijom, nije formirala vojni savez sa Moskvom i nije isporučila oružje da pomogne Rusiji u njenom ratu u Ukrajini.

„Čini se da ovo neograničeno prijateljstvo ima neke granice“, rekao je Borrell.

„Kina za nas nije prešla nijednu crvenu liniju“, dodao je.

Borrell je također rekao da će uskoro posjetiti Kinu, iako datum putovanja još nije određen. Ova posjeta ga čini jednim u nizu čelnika Evropske unije koji idu u Kinu. Španski premijer Pedro Sanchez planira posjetiti sljedeće sedmice, dok će francuski predsjednik Emmanuel Macron i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen zajedno otputovati sljedeće sedmice.

Borrell je rekao da prijedlozi Pekinga za okončanje rata pokazuju da se ne želi u potpunosti uskladiti s Rusijom i da bi EU to trebala pozdraviti, čak i ako su zapadni zvaničnici jasno rekli da ne smatraju inicijativu Pekinga punopravnim mirovnim planom. On je rekao da Kina želi da igra ulogu „fasilitatora“, a ne posrednika.

Kako je Rusija pozdravila prijedloge Pekinga, „Kina se pojavljuje u ulozi za koju mislim da bismo trebali potaknuti“, rekao je Borrell.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.