25.3.2023. 8:55
0
Ukrajinski komandant: Bitka za Bakhmut se 'stabilizuje'
Bitka za Bakhmut, ukrajinski grad koji Rusija mjesecima pokušava da zauzme, „stabilizuje se“, kaže vrhovni komandant Ukrajine, javlja BBC.

Ranije ovog mjeseca zapadni zvaničnici su procijenili da je između 20.000 i 30.000 ruskih vojnika ubijeno ili ranjeno u Bakhmutu od prošlog ljeta. Valerii Zaluzhnyi je rekao da su „ogromni napori“ ukrajinskih trupa da zaustave Rusiju.

Na Facebooku je general-pukovnik Zaluzhnyi rekao da je situacija na ukrajinskim linijama fronta „najteža u pravcu Bakhmuta... zbog ogromnih napora odbrambenih snaga, mi uspijevamo stabilizirati situaciju“.

General-potpukovnik Zalužnji objavio je poruku nakon razgovora sa načelnikom štaba odbrane Ujedinjenog Kraljevstva, admiralom Sir Tonyjem Radakinom. Njegovi komentari su najnoviji pozitivni signal ukrajinskih zvaničnika o dugoj borbi za Bakhmut.

U četvrtak, Oleksandr Syrsky, komandant kopnenih snaga zemlje, rekao je da su ruske trupe „iscrpljene“ u blizini Bakhmuta. Syrsky je dodao da Rusija „nije odustala od nade da će zauzeti Bakhmut po svaku cijenu uprkos gubicima u ljudstvu i opremi“.

„Vrlo brzo ćemo iskoristiti ovu priliku, kao što smo to učinili u blizini Kijeva, Harkova, Balaklije i Kupijanska“, rekao je on, misleći na uspješne ukrajinske kontraofanzive prošle godine.

U Bakhmutu je prije invazije živjelo oko 70.000 ljudi, ali ih je ostalo samo nekoliko hiljada. Njegovo osvajanje bi Rusiju približilo kontroli cijele regije Donjeck, jedne od četiri regije u istočnoj i južnoj Ukrajini koje je Rusija ilegalno pripojila prošlog septembra.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.