25.3.2023. 13:30
0
Španski vatrogasci nastavljaju borbu sa ogromnim šumskim požarom u Valensiji
Španski vatrogasci nastavljaju borbu sa prvim velikim ovogodišnjim šumskim požarom u Španiji, koji je izbio u četvrtak u naselju Viljanueva de Viver u Kasteljonu.

"Plamen se proširio na 40 kilometara široko područje koje uključuje regiju Alto Mijares i granice s provincijom Teruel", objavio je medij El Pais u subotu ujutro.

Zbog požara je evakuisano oko 1.500 ljudi iz regiona Valensije i opustošio je površinu od 4.000 hektara.

Brzom širenju požara pomogli su jak vjetar i visoke temperature.

"Velika područja oko španske obale Sredozemnog mora su u ekstremnom riziku od šumskih požara, a uslovi će se samo pogoršavati do nedjelje", objavila je španska meteorološka agenciji AEMET.

Iz EUMETSAT-a podsjećaju da su u 2022. godini Španija i Portugal krajem jula i početkom avgusta doživjele nezapamćene požare, nakon rekordnog toplotnog talasa u kombinaciji sa sušom.

U utorak je portugalska Vlada upozorila da bi ovogodišnja sezona požara mogla biti još gora.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.