25.3.2023. 19:02
1
Putin: Postavljamo taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiju
Vladimir Putin objavio je da postavlja taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiju.

On je potpisao je sporazum o postavljanju taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji, javila je ruska novinska agencija Tass.

Tamo je navodno već premješteno deset aviona sposobnih za nošenje naoružanja.

“Složili smo se sa bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom da ćemo postaviti taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiju bez kršenja režima neširenja”, rekao je Putin.

Putin je tvrdio da to neće prekršiti sporazume o neširenju nuklearnog oružja, jer SAD već imaju takvo oružje stacionirano u Evropi, prenosi Tass.

Procjenjuje se da SAD imaju oko 100 nuklearnih bojevih glava u zračnim bazama na kontinentu, uključujući Njemačku, Holandiju i Tursku, prema Centru za kontrolu naoružanja i neproliferaciju.

Šta je neširenje?

Režim neširenja na koji se poziva Putin je međunarodni ugovor koji ima za cilj sprečavanje širenja nuklearnog oružja – čuvajući ga iz ruku zemalja koje ga već nemaju.

Potpisalo ga je 1968. desetine zemalja, uključujući Sovjetski Savez, SAD i UK.


(Admir O.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.