29.3.2023. 21:24
0
U Belgiji pritvoreno sedam osoba osumnjičenih za planiranje terorističkih napada
Sedam osoba, od kojih pet belgijskih državljana, jedan Turčin i jedan Bugarin, pritvoreno je danas u okviru istraga o mogućim terorističkim napadima, saopštilo je belgijsko tužilaštvo.

Tih sedam osoba privedeno je sinoć u okviru akcije protiv ekstremističkog djelovanja usmjerenog na radikalizaciju mladih ljudi. Većina privedenih stari su oko dvadeset godina.

Savezno tužilaštvo juče je objavilo da je osam osoba privedeno, a jedan od osumnjičenih je oslobođen.

Te osobe su privedene u okviru dvije istrage koje su u toku u Briselu i Antverpenu, dva predmeta koja su se odnosila na planiranje napada, a koja su imala veze jedan sa drugim, navelo je tužilaštvo. 

Za sada nije utvrđeno koje su bile potencijalne mete tih terorističkih planova.

Danas je određen pritvor za četiri osobe u istrazi sprovedenoj u Antverpenu, troje Belgijanaca i jednog Turčina.

Sve četiri osobe optužene su za "učestvovanje u aktivnostima terorističke grupe", za "pripremu terorističkog čina", "širenje poruke s namjerom podsticanja na teroristički čin" i "pokušaj ubistva u terorističkom kontekstu", navelo je tužilaštvo.

U predmetu u Briselu određen je pritvor za još trojicu osumnjičenih, dvojicu Belgijanaca i jednog Bugarina.

Oni su optuženi za "učestvovanje u aktivnostima terorističke grupe", za "pripremu terorističkog čina" i "širenje poruke sa namjerom podsticanja na sprovođenje terorističkog čina".

U istrazi u Briselu trojica osumnjičenih uhapšeni su u dvije opštine u belgijskoj prestonici, Molenbeku i Šerbeku i u Zaventemu, blizu Brisela.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.