30.3.2023. 10:22
0
Britanci otkrivaju: Rusi planiraju regrutovati 400.000 vojnika, ali to neće biti dovoljno...
Britansko ministarstvo obrane objavilo je najnoviji izvještaj svojih vojnih obavještajaca o situaciji vezanoj za rat u Ukrajini.

Ruski mediji, kako se navodi u izvještaju obavještajaca, sugerišu da vlasti pripremaju veliku kampanju regrutacije kojoj je cilj mobilisati dodatnih 400.000 vojnika.

Rusija, navodi se, u toj kampanji planira regrutovati dobrovoljce odnosno profesionalce umjesto uvođenja obavezne mobilizacije. Postoji realna vjerovatnića, tvrde Britanci, da će u praksi ta distinkcija biti zamućena te će regionalne vlasti pokušati nadomjestiti svoje zadane brojke regruta prisiljavanjem muškaraca da se priključe vojsci.

Ruske vlasti, tvrde britanski obavještajci, vjerovatno su se odlučile na tzv. "dobrovoljački model" kako bi nadomjestile gubitke ljudstva te minimizirale protivljenje ratu na domaćem planu. Vrlo je nevjerojatno da će predviđenom kampanjom uspjeti privući 400.000 istinskih dobrovoljaca, navodi se u izvještaju.

No, ponovna izgradnja ruskih vojnih sposobnosti i borbene moći u Ukrajini zahtijevat će više od ljudstva, stoji u izvještaju. Rusiji treba više municije i opreme nego što joj je trenutno na raspolaganju, zaključuju Britanci u svom posljednjem izvještaju. 


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.