29.4.2023. 12:01
0
Predsjednik BBC-a Richard Sharp podnio ostavku
Predsjednik BBC-a Richard Sharp podnio je ostavku nakon što je u nezavisnom izvještaju utvrđeno da je prekršio pravila propustivši otkriti potencijalni sukob interesa u svojoj ulozi u omogućavanju milionskog zajma tadašnjem premijeru Borisu Johnsonu.

Sharpov odlazak dolazi u trenutku kada je BBC pod lupom britanske javnosti, a njegova objektivnost je dovedena u pitanje. Prošlog mjeseca fokus je bio na BBC-ovom sporu sa popularnim voditeljem i bivšim fudbalerom Garyjem Linekerom, zbog tvitova u kojima se kritizira Vladina politika, navodi Reuters.

Sharp, bivši bankar Goldman Sachsa i donator vladajuće Konzervativne stranke, postao je predsjednik BBC-a 2021. i bio je pod pritiskom od februara kada je parlamentarni odbor rekao da je napravio "značajne greške u procjeni" ne otkrivši da je imao ulogu u osiguravanju milionskih zajmova Johnsonu.

Iako Vlada imenuje predsjednika BBC-a, nezavisnost medija od vlade je ono što ih čini centralnim u kulturnom životu Velike Britanije. BBC je javni servis i finansira se iz TV pretplate.

Glasnogovornica kulture opozicione Laburističke stranke Lucy Powell rekla je da su "kronizam i korupcija" narušili reputaciju BBC-a, te da je potreban "zaista nezavisan i detaljan proces" za imenovanje Sharpovog nasljednika, prenosi Glas Amerike.

Na pitanje novinara treba li Sharpa zamijeniti neko ko nije politički imenovan, premijer Rishi Sunak, koji je radio sa Sharpom u Goldman Sachsu, rekao je da postoji uspostavljen proces za imenovanje i da ga treba slijediti.

Pitanja o neutralnosti BBC-a samo su jedan od izazova sa kojima se emiter suočava dok pokušava da ostane relevantan za mlađu publiku koja više ne gleda televiziju uživo i u vrijeme kada neki zastupnici dovode u pitanje njegovo finansiranje.

Istraga koju je provela služba za nadzor javnih imenovanja istraživala je kako je Vlada odabrala Sharpa da predsjedava korporacijom. Analiziralo se je li Sharp u potpunosti otkrio detalje svoje uloge u osiguravanju pozajmice od 800.000 funti Johnsonu, prije nego što je imenovan za predsjednika BBC-a.

U izvještaju se navodi da je time prekršio Vladin kodeks javnih imenovanja, ali da to ne znači da njegovo imenovanje nije valjano.

Sharp je priznao da je predložio povezivanje visokog zvaničnika britanske vlade sa Semom Blytheom, udaljenim Johnsonovim rođakom, koji je tadašnjem premijeru ponudio finansijsku pomoć krajem 2020.

"Odlučio sam da je ispravno interese BBC-a staviti na prvo mjesto i zato sam podnio ostavku na mjesto predsjednika", rekao je Sharp.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.