6.5.2023. 16:26
0
Sudanski rivali počeli direktne pregovore u Saudijskoj Arabiji
Predstavnici sudanske vojske i paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF) započeli su u subotu prve direktne pregovore u Saudijskoj Arabiji.

Kako prenosi saudijska državna novinska agencija SPA, razgovori između dva vojna rivala vođeni su u gradu Džedi.

Saudijska Arabija i SAD su u petak pozdravile početak pregovora između dvije sukobljene strane kako bi se okončale njihove borbe u kojima su poginule stotine osoba.

U zajedničkoj saudijsko-američkoj izjavi pozvali su sudanske rivale da "uzmu u obzir interese sudanske nacije i njenog naroda i aktivno se uključe u pregovore o prekidu vatre i okončanju sukoba".

U saopštenju se poziva na globalnu podršku pregovorima o okončanju sukoba u Sudanu i na prošireni pregovarački proces koji bi trebao uključivati angažman sa svim sudanskim stranama.

Borbe između dva rivalska generala u Sudanu, načelnika vojske Abdela Fataha al-Burhana i komandanta paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF) Mohameda Hamdana Dagala, izbile su 15. aprila. Prema podacima sudanskog Ministarstva zdravlja poginulo je više od 550 osoba.

Posljednjih mjeseci između vojske i paravojnih snaga rasplamsalo se neslaganje oko integracije RSF-a u oružane snage, što je ključni uslov tranzicijskog sporazuma Sudana s političkim grupama.

Sudan je bez funkcionalne vlade od oktobra 2021. godine kada je vojska smijenila prijelaznu vladu premijera Abdalle Hamdoka i proglasila izvanredno stanje u potezu koji su političke snage osudile kao državni udar.

Sudanski prelazni period, koji je počeo u avgustu 2019. nakon svrgavanja predsjednika Omara al-Bashira, trebao bi se završiti izborima početkom 2024. godine.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.