12.5.2023. 10:02
0
Rusija negira da je ukrajinska vojska napravila proboj u Bahmut
FOTO: AP
Rusija je demantovala da su ukrajinske snage napravile proboj u krvavoj bitci za grad Bahmut, dok je Ujedinjeno Kraljevstvo postalo prva zemlja koja je isporučila Ukrajini krstareće rakete dugog dometa.

Ukrajina je mjesecima tražila rakete dugog dometa od svojih zapadnih saveznika, ali je dobila samo oružje kraćeg dometa jer su saveznici strahovali da bi se naprednije oružje koristilo za udare na ciljeve unutar ruskog teritorija i daljnju eskalaciju sukoba.

Ministar odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Ben Wallace rekao je u četvrtak da će krstareće rakete Storm Shadow, koje imaju domet veći od 250 km u usporedbi s američkim HIMARS dometom od nekih 80 km, biti poslane u Ukrajinu.

Kremlj je prethodno saopćio da će britanska opskrba takvim projektilima zahtijevati "adekvatan odgovor naše vojske".

Rusko ministarstvo odbrane u četvrtak je bilo prisiljeno demantovati izvještaje da su ukrajinske trupe napredovale u višemjesečnoj borbi za Bahmut, javlja Al Jazeera.

- Pojedinačne izjave na Telegramu o 'proboju' na nekoliko tačaka na prvoj liniji ne odgovaraju stvarnosti - navodi se u saopćenju ministarstva.

Rusko ministarstvo odbrane je u saopćenju dalje navodi da su moskovske snage odbile nekoliko ukrajinskih napada tokom dana, dodajući da se bitka koja je u toku dogodila blizu Malinivke u istočnoj regiji Donjecka i da su u njoj učestvovale i zračne snage i artiljerija.

FENA/Erna H.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.