20.5.2023. 8:25
0
SAD uvode više od 300 novih sankcija Rusiji
Sjedinjene Američke Države su najavile više od 300 novih sankcija protiv Rusije, javile su agencije.

SAD, zajedno sa članovima G7 i drugim međunarodnim partnerima, na samitu lidera G7 preuzele su obavezu da Rusiju smatraju odgovornom za rat s Ukrajinom. Sankcije su dio provedbe te obaveze. 
„Od početka ilegalnog i ničim izazvanog rata predsjednika Putina, naša globalna koalicija se fokusirala na podršku Ukrajini, istovremeno degradirajući sposobnost Rusije da izvrši svoju invaziju“, rekla je sekretarka finansija  Janet Yellen u izjavi nakon puštanja novih sankcija.

„Naši zajednički napori odsjekli su Rusiju od ključnih inputa koji su joj potrebni za opremanje svoje vojske i drastično ograničavaju prihode koje Kremlj prima za finansiranje svoje ratne mašine“, dodala je.

Nove sankcije ciljaju na 22 lica, 104 entiteta i 20 zemalja ili jurisdikcija. Ciljaju i aktere koji pokušavaju zaobići sankcije i dodatne ekonomske akcije poduzete protiv Rusije, kanale putem kojih Rusija dolazi do ključne tehnologije, njene buduće izvore prihoda od energije i cjelokupni finansijski sektor zemlje. State Department je prepoznao i gotovo 200 pojedinaca, entiteta, plovila i aviona kao blokiranu imovinu. Ministarstvo trgovine je dodalo 71 entitet na svoju listu kako bi spriječilo Rusiju da dobije robu koja joj je potrebna za rat s Ukrajinom.

Kao odgovor na nove sankcije, rusko ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da će 500 američkih državljana, uključujući bivšeg američkog predsjednika Baracka Obamu, biti zabranjeno ulazak u Rusiju, prenio je Reuters.

Među navedenima su bili televizijski voditelji Stephen Colbert, Jimmy Kimmel i Seth Meyers. Voditeljica CNN-a Erin Burnett i voditelji MSNBC-a Rachel Maddow i Joe Scarborough su također bili na listi, prenio je AFP. 


(Patria/A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.