21.5.2023. 21:56
0
Novi projekat njemačkih gradova: Trajno zeleno svjetlo za pješake
Nakon što se sve više gradova i opština odlučilo za nove biciklističke staze, sada su u fokusu pješaci. Neki gradovi sada čak planiraju i “radikalno” prvenstvo prolaza za pješake.

“Let it go – savez za atraktivan pješački saobraćaj” naziv je projekta koji se sprovodio od maja 2021. do aprila 2023. godine. Za projekat se prijavilo 30 gradova, a na kraju su izabrani Braunšvajg, Erfurt, Flensburg, Majzen i Visbaden.

Cilj projekta bilo je značajno unapređenje pješačkog saobraćaja u gradovima. Za svaki od pet pilot-gradova izrađeni su programi mjera i izdate strateške preporuke za djelovanje.

“Ponekad čak i male mjere poput spuštanja trotoara, centralnih ostrva ili uvođenje mjesta za odmor donose izvanredna poboljšanja za pješake”, navode vođe projekta.

“Evidentirali smo brojne nedostatke i izradili predloge za poboljšanja, a podršku nam je pružio veliki broj građana, tzv. kvartovskih šetača. Sada je na gradskim upravama da korak po korak sprovode mjere”.

Visbaden želi da uvede trajno zeleno svijetlo za pješake

U Visbadenu su planovi već napredovali i trebali bi da se sprovedu uskoro, piše Fenix magazin.

Pored novih standarda za novogradnju, prenamjenu i obnovu saobraćajnica, Visbaden planira malu revoluciju: semafori će funkcionisati na način da pješacima pokazuju trajno zeleno svjetlo u trenucima kada tim putevima ne voze automobili.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.