22.5.2023. 9:09
0
Ukrajinski general Syrsky: Namjeravamo da opkolimo Bahmut
FOTO: Arhiv/Patria
Ukrajina je saopštila da njene snage još uvijek napreduju oko rubova Bakhmuta, s ciljem da opkole razrušeni grad nakon što je Moskva čestitala Wagnerovoj privatnoj vojsci i ruskim trupama što su ga zauzeli, javio je Reuters.

 Rusija je u subotu saopštila da je u potpunosti zauzela Bakhmut, što će, ako bude potvrđeno, označiti kraj najduže i najkrvavije bitke u 15-mjesečnom ratu. Ruski predsjednik Vladimir Putin pohvalio je svoje regularne trupe i Wagnerovu grupu.

U nedjelju je, međutim, visoki ukrajinski general rekao da kijevske snage i dalje kontrolišu ono što je on prihvatio da je „beznačajan“ dio Bakhmuta, iako bi im to omogućilo da uđu u grad kada se situacija promijeni. General Oleksandr Syrsky je na Telegramu rekao da kijevske trupe napreduju u predgrađima i približavaju se „taktičkom opkoljavanju“ grada. Syrskyi, komandant kopnenih snaga Ukrajine, rekao je u nedjelju da je posjetio položaje na prvoj liniji fronta u blizini Bakhmuta, gdje borbe traju više od devet mjeseci.

Njegovu tvrdnju da ukrajinske snage nastavljaju napredovanje duž bokova grada ponovila je i zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hanna Maliar. „Naše snage su stavile grad u poluokruženje, što nam daje priliku da uništimo neprijatelja... neprijatelj se mora braniti u dijelu grada koji kontroliše“, rekla je Maliar na Telegramu. Ukrajinske trupe još uvijek brane industrijske i infrastrukturne objekte i preuzele su visinske predjele iznad grada, dodala je.

U posljednja 24 sata ruska ofanziva oko Bakhmuta ne jenjava, uključujući zračne udare na grad i selo Ivanivske na njegovim zapadnim prilazima, navodi se u saopštenju Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.

Vođa Wagnera Yevgeny Prigozhin rekao je u audio poruci na Telegramu da je posao njegove grupe završen i da će njegove snage napustiti zonu sukoba za nekoliko dana. „Wagner danas nije zauzeo nikakvu teritoriju. Zauzeli smo svu teritoriju koju smo obećali da ćemo zauzeti, do posljednjeg centimetra“, rekao je Prigozhin. „Kao što smo jučer izjavili. Predajemo svoje položaje (ruskom) Ministarstvu odbrane i 25. (maja) napuštamo zonu sukoba“, dodao je.

(Patri/Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.