22.5.2023. 14:43
0
Kijev tvrdi da ukrajinske snage kontroliraju manji dio Bahmuta
Ukrajina je u ponedjeljak objavila da njene snage još uvijek napreduju na bokovima razorenog Bahmuta unatoč smanjenom "intenzitetu" kretanja, dok zapadni stručnjaci tvrde da je skupina Wagner oslabljena u borbama za taj istočni grad u Ukrajini.

Rusija je objavila u subotu da je zauzela Bahmut, ali ukrajinski dužnosnici tvrde da ukrajinske snage još uvijek kontroliraju mali dio grada. Zamjenica ministra obrane Hanna Maliar ponovila je u ponedjeljak da Ukrajina ima malo uporište u samom gradu.

- Još uvijek napredujemo, ali nešto slabijim intenzitetom. Kad je riječ o sjeveru, tamo se puno manje aktivno djeluje. Kad je riječ o jugu, mi napredujemo, a obrana Bahmuta kao grada je u potpunosti ispunila svoj vojni cilj - rekla je zamjenica ukrajinskog ministra obrane.

Reuters nije mogao nezavisno provjeriti stanje na ratištu.

Plaćenička skupina Wagner ruskog biznismena Jevgenija Prigožina oslabljena je u borbama oko Bahmuta, tvrde istovremeno zapadni stručnjaci.Plaćenici su sada gotovo nesposobni za nove napade izvan grada zbog velike iscrpljenosti, saopćio je američki Institut za proučavanje rata (ISW) u Washingtonu.

Institut je saopćio da je plaćenička skupina iscrpljena i gotovo onesposobljena za nove napade izvan grada.

Prigožin je proglasio potpuno zauzimanje Bahmuta tokom vikenda i najavio da će se borci povući iz grada i predati ih službenim ruskim snagama 25. maja.

No ukrajinska vojska tvrdi da povlačenja boraca skupine Wagner neće biti lako jer bi ih ukrajinske snage oko Bahmuta mogle okružiti. Krvave borbe u Bahmutu traju još od kraja ljeta. Taj grad je nekad je imao 70.000 stanovnika.

(Ajdin B.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.