22.5.2023. 21:56
1
Mediji: Partizani zauzeli teritoriju u Rusiji, Moskva – upali su Ukrajinci
Duž ruske granice s Ukrajinom izbile su borbe nakon što su samoproglašene ruske partizanske snage pokrenule prekogranični napad i ustvrdile da su prvi put tijekom rata osvojile pogranično selo.

Legija Sloboda Rusije, koja sebe opisuje kao antikremaljsku miliciju koja želi osloboditi Rusiju od Vladimira Putina, tvrdi da je prešla granicu i osvojila naselje Kozinka te poslala svoje postrojbe u grad Grajvoron u ruskoj regiji Belgorod, piše The Guardian.

Objavljen je i video koji prikazuje vojnike snimljene ispred navodnog znaka u Rusiji.

Još nije jasno koliko je ljudi ozlijeđeno u borbama koje su potrajale do večeri. Snimka napada, navodno s granične kontrolne točke u Grajvoronu, pokazuje žrtve, uključujući ruskog časnika koji leži licem prema dolje u lokvi krvi pokraj ruskih putovnica i drugih dokumenata razbacanih po tlu. Videozapis također prikazuje oklopna vozila koja su osvojila graničnu postaju.

Vlasti proglasile protuterorsitički režim

Rastući kaos u regiji Belgorod, gdje su lokalne vlasti u ponedjeljak navečer proglasile “protuteroristički režim”, rijedak je slučaj da su se ruska sela suočila sa sukobom koji je ruska vojska pokrenula diljem Ukrajine. I ruski i ukrajinski dužnosnici potvrdili su borbe na granici.

Novinari s terena nisu potvrdili zauzimanje teritorija. Još jedna antikremaljska milicija, Ruski dobrovoljački korpus, koju vodi istaknuti ruski nacionalist, također tvrdi da je sudjelovala u napadu. Nije poznato da je Legija Sloboda Rusije sudjelovala u nekim većim bitkama tijekom rata, prenosi Index.

“Mi smo isti Rusi kao i vi. Izdvajamo se samo po tome što više nismo htjeli opravdavati postupke zločinaca na vlasti i stali smo oružjem u obranu naše i vaše slobode. Ali danas je vrijeme da svi preuzmu odgovornost za svoju budućnost. Vrijeme je da se stane na kraj diktaturi Kremlja”, stoji u priopćenju Legije Slobode Rusije na društvenim mrežama.

Video objavljen na društvenim mrežama prikazuje ruski helikopter Mi-8 kako baca baklje iznad Kozinke i dim koji se diže iz naselja uz jasne zvukove sirena hitnih službi. Snimljene su i stotine automobila kako napuštaju to područje.




“Nešto se zastrašujuće događa”, rekla je jedna žena koja je snimala sa svog prozora dok je helikopter iznad Kozinke bacao rakete namijenjene izbjegavanju projektila zemlja-zrak.

Kremlj tvrdi da su upali Ukrajinci

Ukrajinska diverzantska grupa infiltrirala se u ponedjeljak u okrug Grajvoron u Belgorodskoj oblasti, rekao je regionalni guverner Vjačeslav Gladkov.

“Prema posljednjim podacima, ruska vojska i snage sigurnosti preduzimaju mjere za eliminaciju neprijatelja i tjeraju ga sa ruske teritorije. Ruski predsjednik Vladimir Putin je upoznat sa situacijom”, prenosi TASS.


(Admir O.)

 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.