28.5.2023. 8:06
0
Turska danas bira predsjednika: Hoće li Erdogan ostati na vlasti?
FOTO: EPA
Turci će danas u drugom krugu predsjedničkih izbora birati hoće li Recep Tayyip Erdogan ostati na vlasti nakon 20 godina.

Njegov protivkandidat Kemal Kilicdaroglu, kojeg podržava široki opozicioni savez, proglasio je glasanje referendumom o budućem smjeru Turske. Biračka mjesta otvaraju se u 08:00 i zatvaraju se u 17:00. Dijaspora širom svijeta već je glasala, a pravo glasa na ovim izborima ima više od 60 miliona birača, podsjećaju agencije.

Izlaznost u prvom krugu bila je impresivnih 88,8%, a Erdogan je pobjedio sa 2,5 miliona glasova razlike. Erdogan je osvojio 49,5% glasova, a 44,9% za Kilicdaroglua. Erdogan je dobio podršku ranije ove sedmice kada ga je podržao Sinan Ogan koji je bio treći u prvom krugu izbora sa 5,2%.

U prvom krugu izbora ubjedljivu pobjedu za turski parlament odnijela je Erdoganova AK partija i njeni saveznici, izborivši većinu mjesta. 

Patria/Erna H.
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.