30.5.2023. 8:20
0
Premijer Španije raspisao prijevremene opšte izbore nakon poraza na regionalnim izborima
Španski premijer Pedro Sánchez raspisao je prijevremene opšte izbore za 23. juli, što je iznenađujući potez nakon što je njegova Socijalistička partija poražena na lokalnim i regionalnim izborima, javio je AP.

Prije debakla u nedjelju, Sánchez je insistirao da će svoj četverogodišnji mandat odraditi s ljevičarskim koalicionim partnerom Unidos Podemos, nagovještavajući da će izbori biti održani u decembru. Ali ishod lokalnih i regionalnih glasova brzo je promijenio stvari.

„Donio sam ovu odluku s obzirom na rezultate izbora održanih jučer“, rekao je Sanchez iz predsjedničke palate Moncloa.

„Preuzimam punu odgovornost za rezultate i smatram da je potrebno dati odgovor i iznijeti naš demokratski mandat narodu“, rekao je.

Nevolje za Sancheza i njegovu stranku PSOE dolaze jer Španija treba da preuzme rotirajuće predsjedavanje Evropskom unijom 1. jula.

Datum odabran za prijevremene izbore dolazi usred perioda ljetnih praznika u Španiji, a mnogi ljudi će vjerovatno biti daleko od svojih biračkih mjesta.

Na lokalnim i regionalnim izborima održanim u nedjelju Španija je napravila veliki zamah udesno i od vodeće opozicione konzervativne Narodne stranke (PP), postala glavna politička snaga u zemlji.

Na opštinskim izborima, Narodna stranka osvojila je 31,5% glasova u poređenju sa 28,2% Španske socijalističke radničke partije. Ovo je bilo smanjenje od 1,2 procentna poena za PSOE u odnosu na 2019. godinu, ali povećanje od skoro devet poena za PP, koja je imala koristi od kolapsa centrističke partije Ciudadanos.

PP, koju vodi Alberto Nuñez Feijóo, pobijedio je u sedam od dvanaest regiona, uključujući Valenciju, Aragon i La Rioju u kojima je vladao PSOE. Ostaje da se vidi da li će PP biti primoran da se osloni na krajnje desničarsku stranku Vox u formiranju vlasti. Feijóo je rekao da rezultati izražavaju „želju za promjenom koja postoji u našem društvu“.

Vox, koji vodi Santiago Abascal, utrostručio je broj vijećnika na posljednjim opštinskim i regionalnim izborima u poređenju sa 2019. godinom, nakon što je u nedjelju dobio 7% glasova. Podrška Vox-a biće ključna ako PP želi formirati vlade u šest regija koje je osvojila. Abascal je pozvao Feijóoa da se udruže kako bi porazili Sáncheza u julu. PP je također osvojio apsolutnu većinu u regiji i glavnom gradu Madridu, a Isabel Díaz Ayuso je ponovo izabrana za regionalnu predsjednicu Madrida.

Španske regionalne vlade imaju ogromnu moć i budžetsku diskreciju u pogledu obrazovanja, zdravstva, stanovanja i policije.

Slab učinak i socijalista i Unidos Podemos (Zajedno možemo) odmah je shvaćen kao grozna ocjena osjećaja javnosti prema vladajućoj lijevoj koaliciji. Nova ljevičarska grupa Sumar, na čijem je čelu druga potpredsjednica vlade Yolanda Díaz, također nije opravdala očekivanja. 



(Patria/A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.