30.5.2023. 9:21
0
Biden i Erdogan razgovarali o avionima F-16 i kandidaturi Švedske za NATO
Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je u ponedjeljak turski predsjednik Tayyip Erdogan ponovio želju Ankare da kupi borbene avione F-16 od Sjedinjenih Američkih Država, dok je Biden odgovorio da Washington želi da Ankara odustane od prigovora na ulazak Švedske u NATO, javio je Reuters.


Razgovor se vodio kada je Biden nazvao Erdogana da mu čestita na pobjedi na predsjedničkim izborima u Turskoj u nedjelju.

„Razgovarao sam sa Erdoganom. Čestitao sam Erdoganu. On i dalje želi nešto da radi na F-16. Rekao sam mu da želimo da se bavimo sa Švedskom, pa hajde da to uradimo. I tako ćemo ponovo biti u kontaktu ”, rekao je Biden.

„O tome ćemo više razgovarati sljedeće sedmice“, dodao je.

Turska je od SAD pokušala kupiti F-16 vrijedne 20 milijardi dolara i gotovo 80 kompleta za modernizaciju, ali je prodaja zaustavljena zbog prigovora američkog Kongresa zbog stanja ljudskih prava u Turskoj i politike u Siriji, iako je Bidenova administracija više puta rekla da podržava prodaju.

Mnogo manji paket od 259 miliona dolara, uključujući nadogradnje softvera za avioniku za trenutnu tursku flotu borbenih aviona F-16, odobrio je američki Kongres ranije ove godine, nekoliko dana nakon što je Turska ratifikovala pristupanje Finske NATO-u.

Bidenova administracija je u više navrata odbacivala bilo kakvu tvrdnju o bilo kakvoj vezi između prodaje aviona i proširenja NATO-a, iako je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u januaru rekao da je američka strana jasno stavila do znanja da će odobrenje za ulazak u NATO biti pozitivno ocijenjeno od strane Kongres.

Izvor upoznat s diskusijama rekao je da su SAD ranije rekle Turskoj da će biti teško natjerati Kongres da odobri sporazum o F-16 ako Ankara ne da zeleno svjetlo Švedskoj. Turska je ratifikovala pristupanje Finske NATO-u krajem marta, ali je nastavila da se protivi Švedskoj. Mađarska također još nije odobrila pristupanje Švedske.

Ulazak Švedske u NATO do sredine jula, kada bi alijansa trebala održati samit lidera u Litvaniji, među glavnim je prioritetima za Washington.

Tursko Predsjedništvo je u kratkom saopštenju o razgovoru Bidena i Erdogana navelo da su se dvojica lidera složila da prodube saradnju u svim aspektima svojih bilateralnih odnosa, čiji je značaj, kako su rekli, još više porastao u suočavanju s regionalnim i globalnim izazovima.


(Patria/A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.