30.5.2023. 10:15
0
Murphy: "U jednom trenutku moraju se desiti promjene. SAD-u je drago vidjeti da su počela hapšenja"
FOTO: Fena
Ambasador SAD u Bosni i Hercegovini Majkl Marfi (Michael Murphy) u intervjuu za Al Jazeera-u komentirao je hapšenja nekoliko domaćih zvaničnika.


Podsjećamo, nedavno su uhapšeni načelnik Starog Grada Ibrahim Hadžibajrić (NES), bivši načelnik Ilidže i donedavni ambasador u Maleziji Senaid Memić (SDA) te bivši gradonačelnik Sarajeva i ambasador u Kataru Abdulah Skaka (SDA). 

Kakvi su odnosi SAD-a i Bosne i Hercegovine i šta misli o novoj vladi? Da li su hapšenja političara i diplomata politički motivisana? Brine li ga ruski i kineski utjecaj u Bosni i Hercegovini?

Kakvi su odnosi SAD-a i Bosne i Hercegovine? Šta misli o novoj vladi? Da li su hapšenja političara i diplomata politički motivisana?

Brine li ga ruski i kineski utjecaj u Bosni i Hercegovini? Koliko je region napredovao od pada komunizma?

- U jednom trenutku moraju se desiti promjene. Budući da podržavamo borbu protiv korupcije, SAD-u je veoma drago vidjeti da su počela hapšenja i krivična gonjenja. Nadamo se da ćemo vidjeti i rezultate, jer ako se ne suprotstavimo korumpiranim ljudima, ako ne istražimo njihova djela, uhapsimo ih, optužimo i smjestimo iza rešataka, ništa se neće promijeniti - rekao je.

Dodao je da se povremeno sastaje sa ljudima koji su pod sankcijama kad smatra da je to u njegovom interesu, ali to nije redovna pojava. 

- Bio bih oprezan prema sugestiji da je to nešto uobičajeno, jer nije. Ljudi znaju reći: "Vaše sankcije ne znače ništa". Ali, poznajem ljude pod sankcijama koji govore da one ne znače ništa, ali se u tajnosti veoma trude da budu skinuti sa te liste - izjavio je Marfi, prenosi Avaz. 



(A.R.)


0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.