3.6.2023. 11:32
0
Biden: Dogovorom o gornjoj granici duga izbjegnut 'ekonomski kolaps'
Predsjednik Joe Biden je u svom prvom obraćanju naciji u Ovalnom uredu rekao da je podizanje limita američkog zaduživanja spriječilo „ekonomski kolaps“, javio je BBC.

On je obećao da će zakon potpisati u subotu nakon što je prošao kroz Kongres uz dvostranačku podršku. Demokratski predsjednik izrazio je rijetke pohvale za svoje republikanske kolege, rekavši da su „radili u dobroj vjeri“. Predsjednik je pohvalio lidere Kongresa, uključujući republikanskog predsjednika Predstavničkog doma Kevina McCarthyja i vođu republikanskog Senata Mitcha McConnella.

Rekao je da bi neplaćanje američkog duga od 31,4 biliona dolara u roku od ponedjeljka bilo „katastrofalno“.

Sporazumom se suspenduje ograničenje duga do 1. januara 2025. godine i ograničava potrošnja koja se ne odnosi na odbranu, dok se, između ostalog, proširuju radni zahtjevi za hranu i zdravstvenu pomoć. Puno finansiranje zdravstvene zaštite vojnih veterana također bi se povećalo, u skladu s onim što je predsjednik Bajden tražio. Zakon će dovesti do uštede od 1,5 milijardi dolara tokom jedne decenije, saopštila je u utorak nezavisna Kongresna kancelarija za budžet.

Govori naciji iz Ovalne kancelarije obično su rezervisani za velike krize, kao što su rat ili prirodne katastrofe.


(Admir O.)

BidenSAD
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.