4.6.2023. 22:55
0
Ponovna eskalacija sukoba u Jemenu
FOTO: AFP
Dok se napori Ujedinjenih naroda na prekidu vatre nastavljaju u Jemenu, sukobi između vladinih snaga i Huta koje podržava Iran ponovo su se rasplamsali.

Sukobi između strana izbili su posebno u regijama Marib i Taiz u Jemenu.

Novinska agencija SABA, koja je povezana s Hutima, objavila je da je 11 militanata, uključujući dva komandanta, jučer poginulo u sukobima s vladinim snagama.

Snage jemenske vojske u Taizu, s druge strane, objavile su da je oborena bespilotna letjelica Huta koja je u petak uveče krenula ka vojnim položajima.

U izjavama koje su dale u posljednja dva dana, vladine snage su navele da su izbili sukobi u gradu Taiz i da Huti pokušavaju da se infiltriraju u vojna područja.

Huti su, s druge strane, objavili da su vladine snage izvele osam zračnih napada.

UN već mjesecima ulaže diplomatske napore da postigne prekid vatre i mirovni proces u zemlji.

Specijalni izaslanik UN-a Hans Grundberg posjetio je Sjedinjene Američke Države, Kinu, Japan, Saudijsku Arabiju, Oman i Ujedinjene Arapske Emirate radi početka mirovnog procesa u Jemenu i uspostavio diplomatske kontakte.

Jemen je već deceniju poprište duboke političke i sigurnosne krize koja je eskalirala 2014. godine ratom između proiranskog pokreta Huti i snaga lojalnih jemenskoj Vladi. Huti kontroliraju značajan dio Jemena, a Vladine snage u borbi protiv Huta podržavaju i koalicione snage predvođene Saudijskom Arabijom.

Jemen je među najsiromašnijim zemljama svijeta i trenutno je poprište jedne od najtežih humanitarnih kriza na planeti.

(Erna H.) 

jemen
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.