5.6.2023. 18:13
0
SAD sankcionirale grupu povezanu s Rusijom zbog destabilizacije Moldavije
Administracija američkog predsjednika Joea Bidena nametnula je u ponedjeljak snakcije za “sedam vodećih članova maligne utjecajne grupe povezane s ruskom obavještajnom službom”, zbog njihove uloge u pokušaju destabilizacije vlade Moldavije, prenijeli su američki mediji pozivajući se na službena saopštenja. Između ostalog navodi se i da su sankcionirani akteri "dio operacije povezane s Ruskom Federacijom", koja usmjerava djelovanje i na balkanske zemlje.


Prema američkom ministarstvu financija, oni koji su sankcionirani u ponedjeljak bili su uključeni u zavjeru koja je uključivala protuvladine proteste u Moldaviji ranije ove godine u pokušaju “poticanja proizvedene pobune protiv moldavske vlade”.

“U februaru 2023. ta grupa je organizirala protestnu obuku, vjerovatno u znak podrške destabilizirajućoj zavjeri usmjerenoj ka Moldaviji”, navodi se u saopštenju Ministarstva financija.

Dodaje se kako su tokom protesta članovi iznad pomenute grupe nadgledali kretanje pojedinog osoblja na lokacijama u Moldaviji, uključujući Chisinau.

Osobe koje su u ponedjeljak pogođene sankcijama su Konstantin Prokopjevič Sapožnikov, Jurij Jurijevič Makolov, Gleb Maksimovič Hloponin, Svetlana Andrejevna Bojko, Aleksej Vjačeslavovič Losev, Vasilij Viktorovič Gromovikov i Anna Travnikova, piše CNN.

Osim toga, Ministarstvo financija navodi da su akteri koji su sankcionirani u ponedjeljak “dio velike globalne informacijske operacije povezane s Ruskom Federacijom koja cilja Ukrajinu, zemlje koje graniče s Ukrajinom uključujući Moldaviju, balkanske zemlje, Europsku uniju, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države Države”.

“Ti su akteri provocirali, obučavali i nadzirali grupe u demokratskim zemljama koje provode protuvladine proteste, skupove, marševe i demonstracije. Ovi operatici malignog utjecaja analiziraju zemlje ranjive na iskorištavanje i potiču strahove koji potkopavaju vjeru u demokratska načela u ciljanim zemljama”, navodi se, prenosi N1. 



(A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.