6.6.2023. 7:59
0
Blinken: Želimo normalizaciju odnosa između Izraela i Saudijske Arabije, nećemo dozvoliti da Iran ima nuklearno oružje
Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je moćnoj proizraelskoj lobističkoj grupi AIPAC da je saudijsko-izraelska normalizacija duboko važna za Washington i obećao da Iranu nikada neće biti dozvoljeno da dobije nuklearno oružje, javio je AFP.

„Sjedinjene Države imaju stvarni interes nacionalne sigurnosti u promovisanju normalizacije između Izraela i Saudijske Arabije. Vjerujemo da možemo i zaista moramo igrati integralnu ulogu u napretku“, rekao je Blinken Američko-izraelskom komitetu za javne poslove.

Govoreći nekoliko sati prije odlaska na razgovore u Rijad i Džedu, Blinken je rekao da je administracija predsjednika Joea Bidena posvećena Abrahamskom sporazumu, inicijativi pokrenutoj pod predsjednikom Donaldom Trumpom kako bi se arapske zemlje uvjerile da uspostave formalne odnose s jevrejskom državom. Ali do sada se Rijad suzdržavao, iako se otvorio za izraelske komercijalne letove i imao je mnogo kontakata s Izraelom.

„Dalja integracija Izraela u regionu doprinosi stabilnijoj, sigurnijoj i prosperitetnijoj regiji i sigurnijem Izraelu“, rekao je Blinken, dodajući da Bidenova administracija „nema iluzija“ da se potpuna saudijsko-izraelska normalizacija može postići brzo ili lahko. 

Blinken je ponovio obećanje Washingtona da Iranu neće biti dozvoljeno da razvije nuklearno oružje. „Američko-izraelski odnos je osiguran posvećenošću Sjedinjenih Država sigurnosti Izraela. O toj obavezi se ne može pregovarati; oklopno je”, rekao je.

„Ako Iran odbije put diplomatije, onda, kao što je predsjednik Biden više puta jasno rekao, sve opcije su na stolu kako bi se osiguralo da Iran ne dobije nuklearno oružje“, kaže Blinken. 

(Ajdin B.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.