7.6.2023. 8:03
0
Vrhovni sud Švedske potvrdio izručenje pristalice PKK Turskoj
Švedski Vrhovni sud dao je zeleno svjetlo vladi da Turskoj izruči čovjeka koji podržava PKK, što je ključni zahtjev Ankare da ratificira članstvo Stockholma u NATO-u, izvještavaju švedski mediji.

Odluka znači da je sada na švedskoj vladi da odluči hoće li izručiti tog čovjeka, izvještava list Aftonbladet, dodajući da će on biti prvi pristalica PKK kojeg je Švedska izručila Turskoj. U Švedskoj vlada donosi konačnu odluku o zahtjevu za ekstradiciju, ali ne može odobriti izručenje drugoj državi ako Vrhovni sud presudi protiv toga, piše AFP.

Prema Aftonbladetu, sud je donio odluku prošle sedmice i dolazi upravo u trenutku kada dvije zemlje treba da razgovaraju o zaustavljenoj švedskoj aplikaciji za NATO nakon reizbora turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Ovaj 35-godišnji muškarac osuđen je 2014. na četiri godine i sedam mjeseci u turskom zatvoru zbog transporta vreće s kanabisom, navodi list. Pušten je na uslovnu slobodu i preselio se u Švedsku, ali je uhapšen u augustu prošle godine na zahtjev turskog tužioca koji želi da odsluži ostatak kazne.

No, list navodi da čovjek tvrdi da je pravi razlog zbog kojeg ga turske vlasti traže je njegova povezanost s prokurdskom Narodnom demokratskom partijom (HDP) i to što je iskazao podršku PKK ili Kurdistanskoj radničkoj partiji, grupi na crnoj listi Ankare. U odluci, kako navodi Aftonbladet, sud je naveo da je pitao turskog tužioca da li su u toku istrage ili optužbe protiv čovjeka u vezi sa „propagiranjem terorističke organizacije“ ili „vrijeđanjem turskog predsjednika“, što je tužilac negirao.

Razbijanje ekstremističkih grupa i odobravanje izručenja desetina osumnjičenih za koje vjeruje da su povezani s neuspjelim pokušajem državnog udara 2016. godine i višedecenijskom borbom Kurda za nezavisnu državu bili su ključni zahtjevi Turske da odobri članstvo Švedske u NATO-u, piše AFP.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.