9.6.2023. 16:26
0
Erdogan na čelo turske centralne banke imenovao ženu: Uspješnu karijeru gradila u SAD
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan imenovao je Hafize Gaye Erkan, izvršnu direktoricu za finansije u korporacijama u Sjedinjenim Američkim Državama, na čelo turske centralne banke, javio je Reuters.

Erkan, bivša koizvršna direktorica First Republic banke i generalna direktorica Goldman Sachsa, peta je šefica centralne banke u četiri godine, zamijenivši Sahapa Kavcioglua, koji je predvodio Erdoganovo snižavanje kamatnih stopa koje je pokrenulo historijski krah valute 2021. godine i dovelo inflaciju do 24-godišnjeg vrhunca prošle godine iznad 85 posto. Erkan nema formalno iskustvo u monetarnoj politici u svojoj karijeri koja se proteže kroz Wall Street i američke korporativne poslove. Erkan ima doktorat iz finansijskog inženjeringa sa Princetona.

Bila je i u First Republic banci od 2014. do 2021. godine, prema njenom LinkedIn profilu. Ove godine je First Republic postala najveća američka banka koja je propala od 2008. godine nakon što su je zaplijenili regulatori i prodali JPMorganu, podsjeća Reuters.



(A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.