23.6.2023. 14:10
0
Saudijski zvaničnici: Gotovo 1,5 miliona stranih hodočasnika na hadžu
FOTO: Svet
Saudijski zvaničnici saopćili su da je gotovo 1,5 miliona stranih hodočasnika do sada stiglo u zemlju na godišnje hodočašće hadž, od kojih je velika većina doputovala avionom.

Ovogodišnje hodočašće bit će prvo bez ograničenja nametnutih tokom pandemije koronavirusa, počevši od 2020. godine. Očekuje se da će još hodočasnika stići prije početka hadža u ponedjeljak.

Hadž je jedan od pet stubova islama i svi muslimani su obavezni da ga obave barem jednom u životu ako su fizički i finansijski sposobni. To je jedan od najvećih svjetskih vjerskih skupova.

Saudijsko ministarstvo informiranja saopćilo je da je više od 1,49 miliona stranih hodočasnika pristiglo kroz saudijske međunarodne luke do srijede, od kojih je 1,43 miliona doputovalo avionom.

Saudijski zvaničnici saopćili su kako očekuju da će broj hodočasnika u 2023. dostići nivo od prije pandemije. Više od 2,4 miliona muslimana obavilo je hadž u 2019. godini, prenosi AP. 



(A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.