25.6.2023. 20:56
0
Ankete zabrinule Republikance, ali i cijeli SAD: Trump gazi sve pred sobom, približava se Bidenu
Prema novoj anketi NBC Newsa, Donald Trump je povećao prednost u odnosu na svog najbližeg republikanskog rivala u utrci za predsjedničkog kandidata ove stranke u SAD-u uprkos rastućim pravnim problemima.

Trump želi da se ponovo kandiduje za Bijelu kuću na američkim izborima sljedeće godine, ali se suočava s konkurencijom poput guvernera Floride Rona DeSantisa i bivšeg potpredsjednika Mikea Pencea.

Istraživanje za NBC News, američku partnersku mrežu Sky-a, pokazuje da je Trump u posljednjih mjesec dana povećao prednost u odnosu na najbližeg rivala DeSantisa, pri čemu je 51% anketiranih reklo da bi ga postavili kao prvi izbor.

Samo 22% bi stavilo DeSantisa na vrh – jaz od 29% između njih dvojice.

U maju je Trump bio na 46%, a DeSantis na 31%, što je razlika od samo 15%.

U međuvremenu, Pence je dobio samo 7% podrške u posljednjim anketama.

Polovina republikanaca također želi da Tramp ostane na čelu stranke.

Istraživanje je sprovedeno između 16. i 20. juna – sedmicu nakon što je Tramp optužen za krivičnu prijavu za navodno pogrešno rukovanje poverljivim informacijama koje su otkrivene u njegovom odmaralištu Mar-a-Lago na Floridi.

Međutim, iako bi Trump mogao uživati sve veću podršku republikanskih birača na izborima, opća populacija u SAD-u i dalje ima zabrinutost zbog njegove kandidature, a sadašnji američki lider Joe Biden uživa četiri boda prednosti u odnosu na svog prethodnika.

Što se tiče Trampovih krivičnih prijava, 77% republikanskih glasača kaže da su imali manje ili nikakve zabrinutosti u vezi sa tim slučajem, u poređenju sa 55% svih birača koji imaju velike ili umjerene zabrinutosti.

Trump se trenutno suočava s brojnim pravnim problemima, odnosno optužen je po 37 tačaka krivičnih djela vezanih za zadržavanje povjerljivih informacija, ometanje pravde i lažne izjave.

On se također suočava s optužbama u New Yorku zbog navodnih tihih isplata novca porno glumici Stormy Daniels i optužbi za falsifikovanje poslovnih zapisa oko njih.

Tramp je odbacio sve optužbe protiv njega.

Anketa NBC News-a sprovedena je od 16. do 20. juna i obuhvatila je 1.000 registrovanih birača – od kojih je 831 bio dostupan mobilnim telefonom – i ima ukupnu marginu greške od plus-minus 3,1 procentni poen.

Među 500 republikanskih birača na primarnim izborima, margina greške je plus-minus 4,38 procentnih poena.


(Admir O.)

SADTrump
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.