10.7.2023. 17:05
0
Morski led na Antarktiku se drastično smanjio: Zvone zvona za uzbunu
FOTO: Twitter
Nivoi morskog leda na Antarktiku prošli su mjesec bile rekordno niske, objavila je Svjetska meteorološka organizacija (WMO), što stručnjaci za klimatske promjene smatraju zabrinjavajućim. WMO je objavio da su nivoi morskog leda na Antarktiku prošli mjesec, koji je bio najtopliji juni ikad, bile najmanje otkako su počela satelitska praćenja - 17 posto ispod prosjeka.

Velika smanjenja
- Navikli smo vidjeti ta velika smanjenja morskog leda na Arktiku, ali ne na Antarktiku. To je golemo smanjenje - rekao je Michael Sparrow, vođa Istraživačkog programa za svjetsku klimu, novinarima u Ženevi. Globalne temperature morske površine bile su u maju i junu rekordne za to vrijeme godine, prema WMO-u, koji je upozorio da se zagrijavanje svjetskih okeana brzo širi u dubinu, prenosi Dnevni Avaz.


Okean postaje topliji
- Ne samo površinska temperatura, nego cijeli okean postaje topliji i apsorbira energiju koja će ostati ondje stotinama godina - upozorio je WMO. 

"Zvona za uzbunu zvone posebno glasno zbog neviđenih temperatura površine mora na sjevernom Atlantiku."

WMO očekuje da će vremenski fenomen El Nino, koji je nedavno počeo, povećati temperature i na kopnu i u okeanima, što bi moglo uzrokovati više morskih toplotnih udara i ekstremnih temperatura.


(Elmedina H.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.