20.7.2023. 10:27
0
Očekuje se pad potražnje za strujom u EU u ovoj godini
FOTO: ilustracija
Potražnja za strujom u EU spustit će se u ovoj godini na najniži nivo od početka desetljeća, odražavajući probleme u industriji, procjenjuje Međunarodna agencija za energiju (IEA), ističući raskorak u potrošnji između razvijenih i zemalja u razvoju.

Potražnja za strujom u EU smanjit će se i ove godine za tri posto i spustiti na najniži nivo od 2002. godine, izračunali su u IEA-i.

Veliki evropski industrijski potrošači još se nisu oporavili od prošlogodišnjeg pada proizvodnje, ističe agencija, potkrepljujući ocjenu 6-postotnim padom potražnje za strujom u prvoj polovini godine.

U 2022. gotovo dvije trećine neto smanjenja potražnje za strujom bilo je povezano s industrijskim kompanijama koje su muku mučile s povišenim cijenama energije, a trend se protegao i na dobar dio ove godine, unatoč spuštanju cijena energenata i struje s rekordnih nivoa, dodaju, prenijela je Hina.

(Erna H.)

EUSTRUJA
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.