20.7.2023. 15:22
0
EU produžila sankcije Rusiji za šest mjeseci
Vijeće Evropske unije odlučio je danas da produži za šest mjeseci, do 31. januara 2024. godine, sankcije usmjerene na određene sektore privrede Rusije, zbog njenog rata protiv Ukrajine. Te sankcije, uvedene 2014. zbog ruskog djelovanja na destabilizaciji situacije u Ukrajini, znatno su proširene od februara 2022. godine, "kao odgovor na ničim izazvanu i neopravdanu vojnu agresiju Rusije na Ukrajinu", saopštilo je Vijeće EU.

One se trenutno sastoje od širokog spektra mjera, i uključuju ograničenja trgovine, finansija, tehnologije i robe dvostruke namjene, industrije, transporta i luksuzne robe.

Sankcije, kako se navodi, obuhvataju i zabranu uvoza ili transfera morske sirove nafte i određenih naftnih derivata iz Rusije u EU, isključenje nekoliko ruskih banaka iz međunarodnog sistema SWIFT i suspenziju emitovanja i dozvola za nekoliko medijskih kuća, podržanih od Kremlja, koje šire dezinformacije. Uz to, uvedene su posebne mjere za jačanje sposobnosti EU u sprječavanju zaobilaženja sankcija.

Uz ekonomske sankcije Rusiji, EU je uvela i različite vrste mjera kao odgovor na ruske poteze protiv Ukrajine. Među njima su ograničenja ekonomskih odnosa sa nezakonito pripojenim poluostrvom Krim i gradom Sevastopolj i sa dijelovima Donjecke i Luganske oblasti koji su pod kontrolom Rusije, kao i zamrzavanje sredstava i ograničenja putovanja za brojne pojedince i entitete i diplomatske mjere.

Od 24. februara 2022. godine, kada je Rusija napala Ukrajinu, EU je usvojila 11 paketa teških sankcija protiv Moskve.

U saopštenju se navodi da Evropsko vijeće nedvosmisleno osuđuje rusku agresiju na Ukrajinu, koja predstavlja "otvoreno kršenje" Povelje UN, i da podsjeća na nepokolebljivu podršku Evropske unije nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, u okviru njenih međunarodno priznatih granica.

Evropska unija će nastaviti da pruža snažnu finansijsku, ekonomsku, humanitarnu, vojnu i diplomatsku podršku Ukrajini i njenom narodu dokle god bude potrebno, dodaje se.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.