31.7.2023. 16:48
0
Opće divljaštvo u Njemačkoj, policija gubi živce, problem je nadrealan…
FOTO: Ilustracija
Ovo ljeto u Berlinu nipošto nije dosadno. Prvo je 20. jula stotinjak policajaca po gradu lovilo odbjeglog lava, no nakon što ga nisu uspjeli pronaći, zaključili su da se možda radilo o divljoj svinji.

Kad je ta kriza završila, mogli su se vratiti rješavanju drugog velikog problema, a to je pitanje treba li policija patrolirati gradskim bazenima kako bi se spriječile tučnjave, piše The Economist.

Policijske patrole na bazenima podržavaju i čelnik njemačke opozicijske Kršćansko-demokratska unije (CDU), kao i ministar unutrašnjih poslova iz redova socijaldemokrata. No ideji se protivi sindikat policije. Kako kažu, policajci nisu obučeni da budu spasioci na kupalištima, a u Njemačkoj, koja je svjetski prvak kad su pitanju razne licence za poslove, da biste postali spasilac trebate proći tri godine obuke. Umjesto toga, predlažu da se tokom najveće špice dolazak na bazen omogući samo porodicama s djecom.

Kako navodi Jutarnji, tučnjave na bazenima nisu nikakva novost, no učestalost i stepen nasilja u posljednje vrijeme su porasli. U zadnjih nekoliko sedmica je Eric Voss iz Njemačkog društva za kupališnu kulturu zabilježio 20 tučnjava ili napada na vanjskim bazenima kojih u Njemačkoj ima oko 2800. Neki su neredi uzrokovani kulturološkim razlikama i razmiricama među grupama imigranata, dok su drugi zaostatak od frustracija koje je izazvala pandemija. Novi faktor je i to što je inflacija mnogima onemogućila odlazak na putovanja tokom godišnjih odmora, prenosi N1.

‘Postali smo mnogo sebičniji i imamo mnogo deblju kožu nego prije’, kaže Peter Harzheim, šef njemačkih spasioca.

Pa što da se onda radi? Harzheim predlaže bolji videonadzor i čuvare te da se svi kupači prije ulaska na bazen prijave s ličnom iskaznicom (što je odnedavno postalo obavezno u Berlinu). Također smatra da se zločini počinjeni na bazenima trebaju brže kažnjavati. (CDU želi prekršitelje zakona dovesti pred suca istoga dana, no Harzheim smatra da je to nemoguće izvesti.)

Neki su bazeni doveli dobrovoljne miritelje. U Stuttgartu ti medijatori nose plave majice na kojima piše ‘poštujte propise‘, a u Berlinu im na majicama piše ‘Cool am Pool‘.

U priču se uključila i krajnje desna stranka AfD koja za sve, što nimalo ne iznenađuje, krivi imigrante. Senzacionalistički mediji također dolijevaju ulje na vatru. Do jeseni će se užarena prepirka vjerojatno smiriti, no za sada je atmosfera oko kupališta prilično napeta.

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.