3.8.2023. 22:26
0
Teroristička grupa pretrpjela udarac. ISIL potvrdio smrt svog lidera
Oružana grupa Islamska grupa Irak i Levant (ISIL) potvrdila je u četvrtak smrt svog lidera Abu Husseina al-Husseinija al-Qurashija. Imenovala je Abu Hafsa al-Hashimija al-Qurashija kao njegovog zamjenika.

Iz ISIL-a je saopćeno kako je njihov lider ubijen u “direktnim sukobima” sa oružanom grupom Hayat Tahrir al-Sham na sjeverozapadu Sirije.

Saopćenje je objavio glasnogovornik ISIL-a u obliku snimljene poruke. Ona je objavljena na aplikaciji za poruke Telegram. Nisu objavljeni detalji kada je lider ubijen, prenosi FENA. 

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u aprilu kazao kako su turske obavještajne jedinice ubile lidera ISIL-a u Siriji.

Oružana grupa ISIL imala je žestoki rast u Iraku i Siriji 2014. godine. Tada je osvojila velike dijelove teritorije u ove dvije države i objavila formiranje svog “halifata” koji je kasnije propao usljed brojnih ofanziva.

Vladavina terora ove grupe obilježena je masovnim ubistvima i odrubljivanjima glave zarobljenicima.

U Iraku je poražena 2017. godine, a u Siriji dvije godine kasnije. No, ćelije “spavača” i dalje vrše napade u obje države.

Abu Hafs al-Hashimi al-Qurashi je peti lider grupe od nastanka.

Prvi “halifa” grupe Abu Bakr al-Baghdadi je ubijen u sirijskom Idlibu oktobra 2019. godine.

(Ajdin B.)

ISIL
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.